Wist je dat….?
Walnoot ook een superfood is?
Walnoten bevatten het omega-3 vetzuur alfa-linoleenzuur. Het heeft een positief effect op het cholesterolgehalte en biedt zo bescherming tegen hart- en vaatziekten. Daarnaast leveren ze vitaminen en mineralen, zoals kalium, magnesium, vitamine E en B6.
Walnoten zijn lekker in pasta’s, salades, in een smoothie of als tussendoortje!
Melk, gezond of ongezond?
‘Melk is goed voor elk’, die slogan ken je vast wel! We zijn opgegroeid met melk, omdat het calcium bevat en dus goed zou zijn voor onze botten. Maar hier zit een kanttekening aan: koemelk bevat onder andere calcium en fosfor, die samen worden opgenomen als de verhouding juist is, namelijk 2:1. Echter bevat koemelk net zoveel fosfor als calcium, waardoor het lichaam ergens anders calcium vandaan moet halen: de botten! Dit kan de oorzaak zijn van het hoge percentage osteoporose patiënten in Nederland. Drink daarom niet teveel melk per dag.
Tegenwoordig liggen er genoeg alternatieven in de supermarkt. Het voordeel van bijvoorbeeld plantaardige voeding is dat de balans tussen fosfor en calcium niet wordt verstoord. Daarom kun je kiezen voor plantaardige melk, zoals:
- Sojamelk
- Kokosmelk
- Amandelmelk / hazelnootmelk
- Rijstmelk
- Havermelk
Bij reformwinkels zijn soms ook quinoamelk, speltmelk en hennepmelk verkrijgbaar.
In de tabel hieronder is de voedingswaarde te zien.
Wist je dat…..?
Vitamine C, ook wel bekend als ascorbinezuur (E300) is een antioxidant en beschermt het lichaam tegen vrije radicalen. Daarnaast is het belangrijk voor een goede weerstand en heeft het zo nog een aantal rollen in het lichaam.
Ben je bang dat je niet genoeg binnenkrijgt? Niet getreurd, want vitamine C is rijkelijk te vinden in een aantal groente- en fruitsoorten. Dagelijks heb je 75 milligram vitamine C nodig. Als je er teveel van binnenkrijgt (door bijvoorbeeld vitamine C pillen) plas je het gewoon weer uit!
Hier onder is een tabel te zien met een aantal voedingsmiddelen die vitamine C bevatten, weergegeven met het percentage van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.
(PS: elke dag starten met citroensap in je water geeft dus geen vitamine C shot, zoals vaak wordt gezegd)
Feit!
Een recent onderzoek toont aan dat kinderen tussen 2 en 10 jaar oud die minder dan 1 uur per dag bewegen en meer dan 2 uur voor een beeldscherm zitten, een hogere bloeddruk hebben.
‘gezond overgewicht’ bestaat niet!
Het idee dat mensen met overgewicht/obesitas ook gezond kunnen zijn, is een mythe. Dat schrijven onderzoekers van University College London in het Journal of the American College of Cardiology. Mensen met overgewicht die geen gezondheidsproblemen ondervinden, blijken na verloop van tijd toch problemen te ontwikkelen.
De onderzoekers baseren hun conclusies op gegevens van ruim 2.500 Britse mannen en vrouwen tussen de 39 en 62 jaar die gedurende 20 jaar werden gevolgd. Bij de start van het onderzoek waren 181 personen obees (BMI van 30 kg/m2 of meer), waarvan 66 als ‘gezond’ werden ‘bestempeld’, met normale waarden van bloedsuiker, cholesterol en bloeddruk. Al na vijf jaar bleek 32 procent van de deelnemers met overgewicht toch gezondheidsklachten te hebben ontwikkeld, na tien jaar steeg dat met 41 procent en na 20 jaar was dat aantal gestegen tot meer dan de helft.
Volgens de onderzoekers toont hun studie aan dat mensen met (zwaar) overgewicht die aanvankelijk gezond zijn, op lange termijn toch een sterk verhoogde kans op hart- en vaatziekten hebben.
Wit-, bruin-, of volkorenbrood?
Je kunt het best volkorenbrood eten omdat deze is gemaakt van de hele graankorrel. Dit betekent dat alle vezels en voedingsstoffen behouden blijven. Bij witbrood wordt alleen het middelste gedeelte van de graankorrel gebruikt, waardoor de meeste vezels en voedingsstoffen verloren gaan.
Helaas kun je niet altijd aan de kleur van het brood zien of het volkorenbrood is. Soms wordt brood donker gekleurd, en kan het in principe nog steeds wit brood zijn. Kijk daarom goed op het etiket! Het eerste ingrediënt verklapt het broodsoort:
Volkoren tarwemeel = volkorenbrood
Tarwemeel = bruinbrood
Tarwebloem = witbrood
Wat je tegenwoordig steeds vaker ziet is spelt brood. Vaak wordt gedacht dat spelt gezonder zou zijn dan tarwe, maar dit is niet waar!
Spelt en tarwe bevatten nagenoeg dezelfde voedingsstoffen.