Drink voldoende vocht!
Vergeet jij wel eens genoeg water te drinken op een dag? Met deze 6 tips help je jezelf voldoende vocht binnen te krijgen ( 1.5 – 2 liter ) :
- Gebruik een groter glas, hierdoor zul je automatisch meer water drinken.
- Zet een (groot) glas bij de kraan en spreek met jezelf af dat je een glas water moet drinken als je er langs loopt.
- Maak er een gewoonte van dat je elke dag start met een glas water.
- Maak je water lekkerder door een grote kan met water en vers fruit, komkommer, munt of citrusvruchten in de koelkast te zetten. Je kunt natuurlijk ook thee drinken.
- Gebruik een app op je telefoon die je eraan herinnert genoeg water te drinken.
- Neem altijd een flesje water mee als je de deur uit gaat. Zet hem bij voorkeur naast je neer als je bijvoorbeeld op school of op je werk bent.
Wist je dat voeding je bloeddruk kan beïnvloeden?
Een hoge bloeddruk verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. Een manier om het risico op een hoge bloeddruk te verlagen is het eten van minder zout. Maar hoe doe je dat, zonder op smaak in te leveren?
Hieronder volgen een aantal tips:
- Vervang het zout in huis voor kaliumzout, zoals LoSalt of JOZO Bewust
- Maak je maaltijd smaakvol door verse kruiden en specerijen te gebruiken, zoals kerrie, oregano, basilicum en rozemarijn
- Maak gebruik van smaakverhogende bereidingstechnieken, zoals roosteren, stoven en marineren in zelfgemaakte kruidenmengsels
- Maak zoveel mogelijk zelf en kies zo min mogelijk kant- en klaarproducten
- Beleg je brood niet met zoute producten zoals worst en kaas, maar kies eens voor natriumarme kaas met plakjes komkommer of tomaat, hummus, appelstroop of selderijsalade
De aanbeveling is maximaal 6 gram zout per dag. Hieronder een tabel met een aantal zoute producten.
Welke olie moet ik gebruiken?
In de supermarkt heb je veel keus uit allerlei verschillende oliën, van olijfolie tot rijstolie en walnootolie. Maar welke is nou het meest geschikt?
Hieronder een aantal oliën:
- Olijfolie: bevat vooral onverzadigde vetten en kan gebruikt worden bij bakken, frituren en als dressing. Alleen extra vierge olijfolie kun je beter niet te veel verhitten omdat er schadelijke stoffen kunnen vrijkomen.
- Arachideolie/maïsolie/rijstolie/sojaolie: deze oliën kun je zowel gebruiken voor het bakken, frituren en als dressing en bestaan voornamelijk uit onverzadigde vetzuren.
- Kokosolie/palmpitolie: deze oliën kunnen goed verhit worden en zijn dus geschikt voor bakken, wokken en frituren. Ze bestaan wel voornamelijk uit verzadigd vet, dus gebruik er niet te veel van.
- Walnootolie en lijnzaadolie: deze oliën zijn rijk aan onverzadigde vetzuren (omega-3) en zijn geschikt voor de koude keuken.
- Zonnebloemolie: kan worden verhit en is dus geschikt voor bakken, wokken en frituren, maar ook voor in de koude keuken. Wel wordt er steeds vaker beweerd dat zonnebloem olie niet stabiel genoeg zou zijn voor verhitting.
*Zorg er in ieder geval voor dat de olie niet gaat walmen!
Welke olie gebruik jij?
Moet ik vitaminepillen slikken?
Vitaminepillen zijn bedoeld als aanvulling op de dagelijkse voeding. Als je voldoende en gevarieerd eet is het niet nodig om ze te slikken. Sommige bevolkingsgroepen hebben wel extra voedingsstoffen nodig, zoals vitamine D bij jonge kinderen, ouderen, zwangere vrouwen, mensen met een donkere huid en iedereen die vaak bedekkende kleding draagt. Daarnaast hebben zwangere vrouwen extra foliumzuur, vitamine B12 en ijzer nodig en hebben veganisten en ook vegetariërs die geen ei en zuivel eten extra vitamine B12 nodig.
Echter zitten er ook risico’s verbonden aan het chronisch innemen van te veel vitamines en mineralen. Vaak wordt gedacht dat extra vitamines of mineralen gezonder zou zijn voor je lichaam, maar dit is niet waar! Het is een betere oplossing als je tekorten kunt aanvullen met je voeding!
Help, het is Pasen! Wat nu?
De Paasdagen staan weer voor de deur! Reden voor een hoop ongezond eten? Welnee, dat hoeft helemaal niet! Ik heb 9 tips bedacht om toch van Pasen te kunnen genieten, zonder aan te komen in gewicht.
1. Als je met Pasen uitgebreid ontbijt én luncht, kun je deze maaltijden beter samenvoegen tot een paasbrunch. Hierdoor heb je eveneens meer tijd om de brunch klaar te maken!
2. Zet een pot thee/koffie op tafel (zonder suiker) en pers een vers sapje of maak een fruit smoothie. Dit levert meer voedingsstoffen dan sap uit pak, dat tevens veel toegevoegde suikers bevat.
3. Zet mager beleg op tafel of maak een grote schaal. Kies voor vleeswaren als kipfilet, kalkoenfilet, filet american, rosbief, rookvlees, fricandeau of ham. Daarnaast kun je ook Philadelphia light, 30+ kaas of smeerkaas en hüttenkäse op tafel zetten. Voor zoet beleg kun je appelstroop, jam of notenpasta’s serveren in kleine kommetjes. Voor extra variatie zijn plakjes tomaat, komkommer, kiemgroenten en sla ook erg lekker!
4. Kies voor volkoren of meergranen broodjes of crackers, of koop vers brood bij de bakker. Dit levert een stuk minder calorieën dan croissants en witte afbakbolletjes, en is zeker net zo lekker! Daarnaast ben je bij witte broodproducten minder snel verzadigd, waardoor je meer gaat eten.
5. Wil je toch graag paasstol of tulband eten? Beperk het dan tot één dunne plak met eventueel een dun laagje boter.
6. Neem maximaal één (gekookt) ei. Deze kun je uiteraard ook op brood doen.
7. Maak goede afspraken met jezelf en maak de verleiding (tot bijvoorbeeld het snoepen van chocolade-paaseitjes) kleiner. Zorg ervoor dat je geen grote schaal paaseitjes neerzet en spreek met je zelf af dat je er maximaal 2 op een dag neemt. Kies bij voorkeur pure eitjes.
8. Eet rustig en geniet van je maaltijd. Als je rustig eet en geniet ben je ook sneller verzadigd. Stop dan ook wanneer je vol begint te raken en niet wanneer je écht niet meer kan.
9. Wees streng voor jezelf en kies de dag na Pasen als balansdag. Op deze dag let je weer iets meer op je voeding. Ook kun je bijvoorbeeld met jezelf afspreken om extra te bewegen.
Eet smakelijk!!